CKC Autoteknik logo
  Pièces detachées   Documentation   Les voitures   CKC   Dansk   English Pi�ces   Doc   Voitures   CKC   Da   En

DS/ID

D-modellen var et nybrud, som lige fra starten i 1956 havde ting som stort set aldrig havde set dagens lys før og ihvertfald ikke været samlet i en og samme bil. Listen er utrolig, og omfatter ting som den dag i dag stadig er unikke: Hydrauliksystemet som driver affjedring, bremser, styretøj, gearskifte, kobling, et gearskiftesystem med tabsfri enkeltpladekobling, men ingen koblingspedal, kompositmaterialer, karrosseridele i aluminium, skivebremser, tændingssystem uden strømfordeler, noget nær ideel styretøjsgeometri og frem for alt forhjulstræk.

Et D-model arrangement d. 14/7-2011

D-model ambulancer har kørt i Danmark for Sikringstjenesten, Det Hvide Redningskorps. En af disse er i dag udstillet på Teknisk Museum i Helsingør.

Fra 7. ICCCR i Loreley i 1987.

Fra 7. ICCCR i Loreley i 1987.

Fra 7. ICCCR i Loreley i 1987.

Fra 7. ICCCR i Loreley i 1987.

Fra 7. ICCCR i Loreley i 1987.

Fra 7. ICCCR i Loreley i 1987.

Fra 7. ICCCR i Loreley i 1987.

Fra 7. ICCCR i Loreley i 1987.

Min egen DS20 fra 1969.
Når jeg var på bilferie i Sydeuropa i 1980'erne, kunne man ofte se et vrag af en Traction stå bag ved en tankstation eller i det inderste hjørne af en garage. Nu om dage er det D-modellerne der har den rolle - og de er såmænd også snart væk. Billedet er taget af Helga David i omegnen af Lissabon i juni 2015.

...og i juli 2019 står de der stadig. Stedet heddder Concavada.

Trafik i Paris, 1965.

Og her, 21 år senere, i oktober 1986, har en D-model fået en parkeringsbøde midt på Champs-Elysées

En D-model anhænger. Et stykke fint hjemmesløjd, formodentlig nok uden hydropneumatisk affjedring. Jeg er ikke helt klar over hvem, der har foræret mig billedet eller hvor det er taget.

I USA og Canada blev D-modellerne solgt til og med årgang 1972. De skulle ændres på en række områder for at blive godkendt. Det mest synlige var Lucas-lygterne som skulle være anbragt på en flade vinkelret på kørselsretningen, der betød at ikke blot var f.eks. blinklysene anderledes, men der var også fremstillet en sokkel i poleret aluminium, de kunne sidde på. Set i Winnipeg i august 2010.